Saluki on yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Salukeja tai niitä läheisesti muistuttavia eläimiä esiintyy monissa arkeologisissa löydöissä. Salukien on todettu asuneen jo tuhansia vuosia sitten laajalla alueella Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa. Tuolloin ei salukia voinut hankkia ostamalla, sen saattoi saada lahjaksi erityisenä huomionosoituksena.
Saluki on alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan näöllä metsästävä ja saaliin kiinniottava koira. Salukilla on yleensä vahva metsästysvietti, ja se osaa metsästää tehokkaasti. Suomessa saluki ei ole metsästyskoirarotu eikä sitä kiinniottavana koirana saa käyttää varsinaisena metsästyskoirana. Metsästysviettiään saluki voi toteuttaa vinttikoirien maasto- ja ratajuoksukokeissa.
Vieraita kohtaan salukit ovat jossain määrin varautuneita, mutta eivät aggressiivisia tai arkoja. Luonteeltaan saluki on suhteellisen pehmeä eikä sillä ole suurta miellyttämisen halua. Omistajalta vaaditaan määrätietoisuutta, kekseliäisyyttä sekä kärsivällisyyttä salukia koulutettaessa. Saluki pysyy yleensä leikkisänä koko elämänsä. Rotu on energinen ja tarvitsee, varsinkin nuorena, suhteellisen paljon liikuntaa purkaakseen energiaansa. Vanhemmiten saluki on tavallisesti huomaamaton ja rauhallinen perheenjäsen. Salukeilla on yleensä vain vähän vahti- ja vartiointitaipumusta. Saluki nauttii juoksuleikeistä samankaltaisten koirien seurassa ja viihtyy yleensä laumassa, mutta toisentyyppisten rotujen kanssa esim. koirapuistoilu voi vaatia totuttelua.
Saluki kiintyy voimakkaasti omaan laumaansa. Jos perheellä on paljon menoja, kannattaa jo ennen salukin hankkimista miettiä, miten koiran hoito voidaan järjestestää tutussa paikassa. Saluki soveltuu hyvin myös lapsiperheeseen, mutta sitä ei voi kuitenkaan antaa pienten lasten talutettavaksi räjähtävän voiman ja saalisvietin takia.
Saluki kehittyy hitaasti ja on suhteellisen pitkäikäinen. Saluki, jota pidetään kunnossa ja aktiivisena, voi saavuttaa jopa 14-16 vuoden iän. Saluki on rakenteellisesti terve rotu. Rodussa esiintyy jonkin verran mm. autoimmuuni- ja sydänsairauksia sekä allergioita. Salukit voivat saada suuria pentueita, tyypillisesti pentuja on 6−10.
Karva on laadultaan sileää ja pehmeää. Pitkäkarvaisella salukilla pitkää karvaa eli hapsutusta esiintyy korvissa, raajojen takaosissa, tassuissa sekä hännässä. Sileäkarvaisen salukin turkki on kauttaaltaan lyhyt. Salukin turkinhoito on helppoa; turkin pesu tarvittaessa ja hapsujen harjaaminen viikottain.
Saluki on loistava ulkoilu- ja lenkkikumppani, joka jaksaa liikuttaa isäntäänsä tai emäntäänsä loputtomasti.
”Saluki on rotusi, mikäli arvostat hellyyttä, mielikuvituksellisuutta ja itsenäisyyttä. Et koskaan voi olla varma siitä, valitsitko sinä salukin vai saluki sinut. Saluki on elävä taideteos, kappale vanhaa kulttuuria ja ikivanha mysteeri mausteenaan itämainen huumorintaju. On vaivan arvoista ja riemukasta kouluttaa älykästä salukia, joka mieluummin eläisi vapaana kuin taivaan lintu.”
Teksti ja kuvat: Suomen Salukikerho ry