Image
20160129_4mg_8790.jpg

Ohjeita tärkeimpien taitojen opettamiseen

Tee lista asioista, joita ajattelit koiraltasi pyytää. Katso sitten listaa kriittisesti: onko siinä asioita, jotka muistuttavat toisiaan? Jos on, niin säästät aikaasi yhdistämällä pyynnöt toisiinsa.

Jos vaikka haluat käskeä koirasi alas sohvalta, ei sinun välttämättä tarvitse opettaa sille alas sohvalta -komentoa vaan tule-käsky voi riittää. Todennäköisesti huomaat, että koiran ei tarvitse osata kovin monia asioita, sanallisia komentoja vielä vähemmän. Kun listasi on valmis, tiedät, mitä koiralle on syytä opettaa.

Tule!

Se, että koira tulee aina pyynnöstä luoksesi, on taito, jolla pärjää pitkälle. Valitettavasti taito ei kehity ihan vain sormia napsauttamalla eikä edes äänihuulet kipeiksi kirkumalla. Hyvä pohjatyö ihmisen luo tulemiseen syntyy remmiharjoittelun oheistuotteena. Kun koira oppii, että lähelläsi kannattaa olla ja sinua kannattaa pitää silmällä, se oppii myös tulemaan helpommin kutsusta luoksesi. Salaisuus luotettavaan luoksetuloon ja hienoon remmikävelyyn on huolellinen kontaktiharjoittelu.

Hihnakävely

Jos halajat koirinesi yhteiskuntakelpoiseksi, löytyy listaltasi todennäköisesti hihnassa hienosti kulkeminen. Moni erehtyy luulemaan remmikävelyä koiralle luontaiseksi puuhaksi, sillä usein pentu viihtyy oman ihmisensä lähellä ulkomaailman keskelläkin. Viihtyy siihen noin puolen vuoden ikään asti, jolloin maailma tuppaa voittamaan oman ihmisen kiinnostavuuden. Ja äkkiä remmissä onkin kiskova rekku.

Koira ei automaattisesti ymmärrä, että kun hihna kiinnitetään pantaan tai valjaisiin, tulee sen sipsuttaa ihmisen vierellä remmi löysällä. Opeta koira ensin pitämään sinua silmällä ja kulkemaan lähelläsi. Kiinnitä vasta sitten talutin. Hyvään remmikäytökseen kuuluu myös ihmisten, eläinten ja asioiden ohittaminen. Paino sanalla ohittaminen. Hihnassa ei lajitovereita tavata. Sitä varten mennään turvaisaan paikkaan ja irrotetaan talutin.

Sisäsiisteys

Pennut pissivät jatkuvasti. Siksipä niille kannattaa opettaa, mistä löytyy vessa. Vie pentu ulos ainakin heti heräämisen, leikkimisen, syömisen ja juomisen jälkeen. Näin pentu vähitellen oppii, että tarpeet tehdään ulos. Huomion arvoista on, että pieni pentu ei yksinkertaisesti pysty pidättämään. Se ansaitsee kärsivällisen sisäsiisteyden opettamisen.

Käsittely

Jokaista koiraa pitää voida käsitellä ainakin sen verran, että eläinlääkärin tarkastuksista selvitään. Ei ole mitään syytä päästää koiraa säikähtämään outoa tilannetta. Opeta koirallesi, että ihmisen koskettelu on ihan mukava juttu. Pyri alussa pienissäkin hoitotoimenpiteissä siihen, että kosketuksesi maistuu koiran suussa makkaralta (tai muulta koirasi lempiherkulta). Näin tapahtuu vain, jos annat koiralle makkaran täsmälleen samaan aikaan kuin kosketat sitä. Opeta pennulle myös, että ihmisen sylissä kannattaa rentoutua.

Rauhoittuminen

Tylsyyden sietäminen on hyödyllinen taito ihan jokaiselle koiralle. Aina ei pidä tapahtua ja kaikkeen ei tarvitse reagoida. Pentu on syytä tutustuttaa mahdollisimman moniin niistä asioista, joihin se myöhemmin elämässään tulee törmäämään.  Luvan pyytäminen, eli vaikkapa istuminen ja ihmiseen katsominen, ennen ruokakipon eteen ilmestymistä, ennen ovien avautumista, ennen vieraiden tervehtimistä tai ennen lajitoverin luo sinkoamista, opettaa koiralle malttia. Kontaktiharjoittelu on perusta tähänkin. Koiralle voi myös opettaa oman paikan, jossa se saa olla rauhassa ja jonne kannattaa aina pyynnöstä hakeutua. Kun koira on omalla paikallaan, sitä ei häiritä.

Tervehtiminen

Koiran ei ole pakko päästä tervehtimään vieraita ihmisiä sisällä eikä ulkona. Saat ihan itse päättää, ketä koirasi moikkaa ja ketä ei. Jos koirasi pääsee tervehtimään ihmisiä, itsesi mukaan lukien, opeta sille, miten toivot tervehtimisen tapahtuvan. Jos et halua koirasi hyppivän itseäsi vasten, ole tarkkana hetken kanssa, jolloin annat koiralle huomiosi. Sitä se nimittäin haluaa. Kun koira hyppii, katsele kattoon ja käännä sille vaikka selkäsikin. Kun neljä tassua on maassa, huomaa koira. Näin koira vähitellen oppii, että pomppiminen ei kannata. Tassut kannattaa pitää tukevasti maan pinnalla.

Toki yksi tervehtimisvaihtoehto on lyödä etutassut tukevasti ihmisen kehoon kiinni ja kuolata kasvot. Tämän koira osaa ihan luonnostaan. Jos päädyt vahvistamaan tätä tervehtimistapaa eli huomioit koiraa millään tavalla sen näin tehdessä, niin muista myöhemminkin kaikissa tilanteissa, että sinä valitsit tavan.

Ei

Koiran on hyvä osata lopettaa tiettyjen asioiden puuhastelu. Ihan vaan siksi, että elämässä ei ole soveliasta tai edes turvallista tehdä kaikkea: ei syödä tupakantumppeja, ei hyppiä ruokapöydälle, ei juosta posteljoonin perässä. Tämäkin asia pitää koiralle opettaa, sillä se ei luonnostaan tiedä, mitkä asiat ihmisen mielestä ovat sellaisia, joita ei ole suotavaa tehdä. Varustaudu koulutushetkeen niin, että sinulla on tarjota koiralle palkkioksi jotain ainakin yhtä hyvää kuin asia, josta pyydät koiraa luopumaan. Jos tiedät, että ei tulee suustasi vähän turhan helposti tai napakasti, kannattaa ehkä valita toinen sana, jonka merkityksen opettaa koiralle perusteellisesti. Tärkeintä on johdonmukaisuus. Se, että äiti sanoo koiralle: ”Ei!”, isä: ”Lopeta jo!” ja lapset: ”Älä jaksa…”, ei ole kovin tehokasta.

Oikeudenmukaisuus

Kun koira ei vaan tee niin kuin haluat (tällaisia tilanteita tulee varmasti), pysähdy hetkeksi ja mieti, oletko muistanut opettaa asian koiralle. Osaisitko itse pyynnöstä, käskystä tai edes aseella uhaten tapailla vaikkapa ukkonooan alkutahteja ukulelella? Taito pitää ensin opettaa ennen kuin sitä voi vaatia. Kannattaa myös muistaa, että vaikka soitto sujuisi mallikkaasti omassa olohuoneessa, ei se välttämättä suju yleisön edessä. Samantapainen ilmiö on nähtävissä silloin, kun koira ei millään suostu istumaan keskellä kaupunkihulinaa, vaikka se aina ja kuinka hienosti istuu keittiön lattialla. Ympäristö vaikuttaa kykyihimme kummasti.  Jos koira ei tee käskystä asiaa, jota sille ei ole opetettu, kannattaa ihan vaan kiljua peilin edessä. Toinen vaihtoehto on aloittaa koiran kouluttaminen.

Teksti: Jenny Koljonen, näyttötutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja

Kuva: Jukka Pätynen