Koiranpentu ei osaa luonnostaan olla yksin, vaan se on tottunut emänsä ja sisarustensa jatkuvaan läsnäoloon. Uuteen kotiin muutto on usein pennulle suuri muutos ja on tärkeää tehdä sen olo mahdollisimman mukavaksi.
Pentu pitää pienestä pitäen opettaa olemaan yksin ja mielellään niin, että se on aina yksin jätettäessä väsynyt. Näin se oppii rauhoittumaan ja nukkumaan yksin ollessaan. Aluksi harjoitusten tulee olla lyhyitä. Harjoittelua helpottaa, jos pennun muuttaessa kotiin jonkun perheenjäsenen on mahdollista pitää vapaata töistä.
Harjoituksien tavoite on, että pentu on aina rauhallinen ja hiljaa yksinollessaan. Jos pentu alkaa vinkua tai haukkua, on tilanne sille liian vaikea. Palaa silloin helpompiin harjoituksiin ja vaikeuta tilannetta vasta, kun pentu on tottunut.
Koiranpentua tai aikuista rauhatonta koiraa voi myös tyynnytellä käyttämällä kotona apteekista saatavaa feromonivalmistetta. Feromonit ovat eläinten erittämiä hajuaineita, joiden tarkoituksena on lujittaa pennun ja emon välistä suhdetta pian pentujen syntymän jälkeen. Tyynnyttävää feromonia erittyy koiralta nisien välisen ihon talirauhasista.
Pentu kannattaa totuttaa pikku hiljaa yksinoloon aloittaen siitä, että pentu jää yksin esimerkiksi oviaukkoon laitetun aidan taakse muutamaksi sekunniksi. Tästä edetään pidentämällä aikaa. Seuraavassa vaiheessa jätetään pentu suljetun oven taakse aloittaen taas muutamasta sekunnista.
Tärkeää on, että jokainen harjoitus onnistuu: yhtään epäonnistumista ei tarvita onnistuneeseen lopputulokseen. Päinvastoin, epäonnistuminen vahvistaa epäonnistumista. Yhtä tärkeää kuin maltillinen eteneminen on se, ettei harjoittelu saa jämähtää paikalleen vaan sitä pitää vaikeuttaa koko ajan.
Tässä esimerkki ajallisesta etenemisestä:
1 sekunti, 2 sekuntia, 4 sekuntia, 9 sekuntia, 14 sekuntia, 19 sekuntia, 30 sekuntia, 41 sekuntia, 1 minuutti, 3 minuuttia, 5 minuuttia, 8 minuuttia, 13 minuuttia, 27 minuuttia, tunti, jne.
Samat ajalliset kestot toistetaan useilla eri tavoilla: esimerkiksi niin, että koira voi ensin nähdä omistajansa, sitten samassa paikassa ilman näköyhteyttä, kolmannella harjoittelukierroksella niin, että koira todella jää yksin kotiin. Samat harjoitukset kannattaa toistaa myös autossa.
Pentua ei kannata jättää yksin suureen huoneistoon, sillä se voi tuntea olonsa turvattomaksi isossa tilassa. Lisäksi tuhotöiden riski kasvaa ja pissavahinkoja voi sattua. Pennulle kannattaa rajata vaikkapa yksi huone, josta poistetaan kaikki vaaralliset esineet kuten myrkylliset kasvit, sähköjohdot jne.
Turvalliseksi tekemisessä voi käyttää apuna esimerkiksi kompostiverkkoa, jolla voi rajata tilaa ja suojella esineitä. Jätä pennulle sen omia leluja, harkinnan mukaan puruluita tai esimerkiksi ruualla täytettyjä kongeja tai kartonkipaketteja. Jos pentu syö pahvia, älä anna sille maitotölkeistä tai vessapaperirullista tehtyjä namipiiloja.
Aktivointileluista pitäisi riittää puuhaa noin puoleksi tunniksi. Sallittujen tehtävien loppuessa liian aikaisin, voi pentu alkaa suunnata tarmoaan ei-toivottuihin asioihin. Puolen tunnin puuhailun jälkeen unet luultavasti maistuvat oikein hyvin.
Koirat pitävät rutiineista ja sopivan päivärytmin löytäminen helpottaa yksinoloa. Useimmat koirat lepäävät yksinoloaikansa ja tietysti uni tulee helpommin, jos eläin on väsynyt. Koiraa ei kuitenkaan ole syytä jättää yksin suoraan pitkän ja vauhdikkaan lenkin jälkeen. Se tarvitsee aikaa rauhoittuakseen tai muuten lenkillä ollut vilkas mielentila jää päälle ja saattaa jatkua päivällä kodin tuhoamisen muodossa.
Voit yhdistää aamutoimet ja yksinjättämisen esimerkiksi näin: vie pentu heti sen herättyä puolen tunnin lenkille, jossa se saa olla mahdollisuuksien mukaan vapaana ja leikkiä. Anna pennulle ulkoilulenkin jälkeen aamuruoka ja hoida omat aamutoimesi sen jälkeen. Käytä pentu vielä ennen lähtöäsi pikaisesti ulkona tarpeillaan. Anna pennulle yksinjättöhetkellä vielä mieluisa herkku tai lelu.
Koira on laumaeläin ja yksin oleminen on sille luonnotonta. Kaikki koirat eivät sopeudu harjoituksista huolimatta olemaan yksin esimerkiksi yli 8 tuntia päivässä. Yksinoloa voi helpottaa sillä, että koiraa käy joku päivällä katsomassa ja ulkoiluttamassa.
Sopivaa henkilöä voit kysyä esimerkiksi paikkakunnan 4H-dogsittereista tai tuttavien joukosta. Myös kauppojen seinillä tai internetissä on ilmoituksia tarjolla olevista koiranhoitopalveluista. Lähiseudun koiranomistajien kanssa voi myös muodostaa hoito- tai ulkoilutusringin, jossa jokainen auttaa toisiaan. Suomessa on myös muutamia koirapäiväkoteja, jonne lemmikin voi viedä työpäivän ajaksi.
Koirakirjoissa ja -ohjelmissa neuvotaan joskus pitämään pentua häkissä tai pentuaitauksessa sisäsiisteyskasvatuksen ajan. Tämän avulla pentu ei pääse lirauttelemaan luvattomiin paikkoihin eikä myöskään järsimään kodin irtaimistoa. Suomessa koiran pitäminen näyttelyhäkissä tai vastaavassa on eläinsuojelulain vastaista.
Koiraa saa pitää häkissä vain, jos eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii. Muussa tapauksessa häkin on oltava koiran koon mukainen. 20 kg:n koiralla on oltava tilaa 2,5 neliötä. Suurimmissakin näyttelyhäkeissä tilaa koiralle on yleensä alle neliö.
Yksinolo- tai sisäsiisteysongelmat, pennun energisyys tai "varmuuden vuoksi"-ajattelu eivät oikeuta häkittämistä.
Teksti: Liisa Tikka