Ranskanbulldoggi on pieni ja aktiivinen perhekoira. Joillain yksilöillä on hiukan riistavaistoa johtuen rodun historiallisesta rottakoirataustasta, mutta nykyään ranskanbulldoggi on puhtaasti seurakoira.
Yleisesti ottaen ranskanbulldoggi on myös hyvin sosiaalinen muita koiria kohtaan. Kuitenkin rodulle tyypillinen rohkea ja ”iholle” tuleva lähestymistapa voi aiheuttaa konflikteja muiden koirien kanssa. Ranskanbulldoggi ei ole haukkuherkkä rotu.
Ranskanbulldogin kanssa voi perinteisten näyttelyiden lisäksi harrastaa mm. tottelevaisuutta, jälkeä, raunioita ja koiratanssia muutamia mainitaksemme, mutta aktiivinen kisaura näissä voi olla epätodennäköistä.
Ranskanbulldogin yleisimpiä terveysongelmia ovat allergiat, selkäongelmat, hengitysongelmat ja silmäongelmat. Rodussa esiintyy myös pienemmässä määrin epilepsiaa, patella luksaatiota, lonkkaniveldysplasiaa ja joitain immunologisia ongelmia. Suurin osa ranskanbulldogin terveysongelmista johtuu liiallisuuksiin viedystä ulkomuodosta samoin, kuin myös se, että kuumalla säällä ranskanbulldoggi on erittäin altis lämpöhalvaukselle.
Turkinhoidoltaan ranskanbulldoggi on hyvin helppohoitoinen. Sileä turkki vaatii kumisukaa kerran kuussa ja pesu tehdään tarvittaessa; esim. koiran ollessa likainen tai karvanlähdön yhteydessä. Erityistä hoitoa ranskanbulldogilla vaativat ihopoimut naamassa, hännän alla ja koiran genitaalialueet. Edellä mainittujen alueiden hoito voi olla joillain yksilöillä päivittäistä.
Ranskanbulldoggi sopii aktiiviselle ihmiselle, joka on itsekin hiukan jääräpäinen ja joka ei välitä kuolaroiskeista sohvan nurkassa. Ihmiselle, joka antaa koiran olla mukana perheen arjen tapahtumissa.
Ranskanbulldoggi on kokoonsa (8-14 kg) nähden hyvin voimakas rotu ja vaikka se luonnostaan onkin hyvin ihmisrakas, tulee muistaa, että esimerkiksi lapsi ei voi ottaa yksin vastuuta ranskanbulldogin lenkittämisestä.
Myös veden äärellä ranskanbulldogin kanssa tulee olla varovainen sillä läheskään kaikki ranskanbulldogit eivät pysy pinnalla, vaikka osaisivatkin uida. Tämä johtuu kropan massan ja jalkojen pituuden epäsuhdasta.
Teksti ja kuvat: Suomen Ranskanbulldogit ry