Image
310--papillon--main.JPG

Papillon ja phalène

1 pentu

Käyttötarkoitus

Jo vuosisatojen ajan ovat papillon ja phalène, mannermaiset kääpiöspanielit, ihastuttaneet ihmisiä iloisella ja vilkkaalla olemuksellaan. Riippuvakorvainen muoto phaléne on hieman harvinaisempi, mutta tänä päivän saavuttanut melkein yhtä suuren suosion kuin pystykorvainen papillon. Rotuja kutsutaan myös epävirallisella perhoskoira nimikkeellä, joka tarkoittaa kumpaakin muunnosta.

Luonne ja käyttäytyminen

Pentuina papillonit ja phalènet ovat vilkkaita ja vallattomia, mutta oppivaisia. Aikuisina ne rauhoittuvat, mutta säilyttävät aina valppaan ja iloisen luonteensa. Helposti koulutettavina nämä pikku veijarit sopivat hyvin niin agilityyn kuin tottelevaisuuskoulutukseenkin. Pienestä koostaan huolimatta papillonit ja phalènet tarvitsevat  perustottelevaisuuskoulutuksen. 

Papillonit ja phalènet rakastavat ulkoilua ja reippaita lenkkejä kotiväen seurassa, mutta tyytyvät myös lyhempään ulkoiluun etenkin sään ollessa huono.

Yleisimmät asiat terveydestä

Papillonit ja phalènet ovat varsin terveitä ja pitkäikäisiä rotuja, eläen usein 14-18-vuotiaiksi. Perinnöllisinä sairauksia esiintyy jonkin verran, mm. polvilumpioiden sijoiltaan luiskahtamista (luxatio patella) ja PRA:ta (etenevä verkkokalvon surkastuma). 
PRA:n diagnosointiin on kehitetty kaksi geenitestiä: cord1 ja Pap_PRA1 (=CNGB1). PRA:n ilmeneminen voi johtua myös jostain vielä tuntemattomasta geenivirheestä. Silti jo näistä saadaan rodun terveyden kannalta tärkeää tietoa. Papilloneilla ja phalèneilla havaittu PRA on ns. väistyvägeeninen sairaus, joka ilmenee kliinisessä silmätestissä yleensä koiran ollessa 3-5-vuotias. Pennun hankintaa harkitessaan kannattaa tutustua rodun jalostuksentavoiteohjelmaan, josta löytyy tietoa rodussa löytyneistä sairauksista ja vioista laajemmin tietoa.

Turkinhoito

Papillonin ja phalènen turkki on helppohoitoinen. Takkuja syntyy lähinnä korvien pitkiin hapsuihin ja ns. housukarvoihin, joten nämä paikat on hyvä tarkistaa päivittäin. Koko koiran perusteellinen harjaus tehdään kerran viikossa. Koira tulee pestä aina, kun se on likainen. Pesuun käytetään mietoa, hyvänlaatuista koirashampoota ja hoitoainetta. Koira kuivataan huolellisesti. Turkki ei ole trimmattava. Turkinhoidosta kannattaa tehdä heti pentuajasta asti säännöllinen rutiini niin itselleen kuin koirallekin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Papillon ja phalène on innokas lenkkikaveri ja kykenee kulkemaan vaativammassakin maastossa ketteryytensä ansiosta, mutta osaa myös rauhoittua ja nauttia hellyttelystä eläkeläisten seurana tai lasten leikkikaverina. Toki lasten kanssa muistettava että koira ei saa joutua leikkikaluksi ja valvomatta pienten lasten seuraan. Rodut sopivat mainiosti harrastuskumppaniksi niin agilityyn, tottelevaisuuskoulutukseen (toko, rally-toko) kuin jäljestämiseenkin. Toki perusluonteissa on eroavaisuuksia ja kannattaakin kasvattajan kanssa keskustella omista suunnitelmista, jotta löytyy se sinulle sopiva pentu.

Teksti: Suomen Papillon- ja Phalèneyhdistys

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

phalène

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
VERTIIDA'S KUUTTI KAISA LOHJA 1 uros 20.08.2024 08.10.2024 2000 €
Yhteensä: 1 pentue 1 pentu